Advanced Squad Leader (1/?) — Haaveena hermoromahdus - Lautapelihelvetti

Advanced Squad Leader (1/?) — Haaveena hermoromahdus

Advanced Squad Leader, saksalaiset vastaan ranskalaiset

Advanced Squad Leader, alkuasetelmat punaisine apuviivoineen. Saksalaiset pyrkivät janoisina valtaamaan ranskalaisten viinisammiot. Vaan sitäpä eivät nuo pöyristyneet paljettipaidat aio sallia alkuunkaan!

Varmaan olis joo kiva peli, mutta aloittelijalle ihan saakelin kivinen tie tutustua

Pidemmän tauon jälkeen mieleni on tehnyt jälleen jakaa ajatuksiani näistä harrasteista. Tällä kertaa kuvailen ensimmäisiä kokemuksiani Advanced Squad Leaderista. Syy miksi kiinnostuin kirjoittamaan juuri tästä pelistä on yksinkertainen. Totesin nimittäin, ettei Suomesta löydy yhtäkään aloittelijan pelkoa ja tiedonjanoa lieventävää artikkelia aiheesta. Vaikka sitä on pelattu jo vuosikymmenet! Jos jotain löytyy, esittelyt tuppaavat olemaan lyhyenläntiä tai keskittyvät pääosin pelisarjan historiaan ja tekniseen toteutukseen (mitä toki minunkin jutuissani tullaan sivuamaan).

Ainoan peliä koskevan tiedon suomeksi löysin Lautapelioppaan mainiosta artikkelista. Vaikka todettakoon nyt rehellisyyden nimissä, ettei tuokaan minua varsinaisesti lämmittänyt ollessaan vain melko kevyt pintaraapaisu. Lähinnä se herätti kalvavan epätietoisuuden. Oli saatava tietää lisää. Mutta hyvä niin!

 

Advanced Squad Leader on aihe jota sedät tahtovat pimittää

Ja kyllä, tässä kohden yleensä joka toinen hinttapuli alkaa selventämään kuten tyhmälle lapselle, että ”Intternetistä kyllä löytyy kaikki kun vaan etsit”.

Siinä kun sitten silmälasiensa asentoa nenänvarrellaan kohentavat, totean ykskantaan, ettei kiinnosta. Olisin halunnut heti alkuun jotain, mihin tarttua. Mielellään ilman helvetillistä penkomista ja hakutermien kokeilua. Ja jos ihan suomeksi – suomalaisten näkökulmasta – olisin jotakin mellevää materiaalia löytänyt, olisi totisesti siltä istumalta maistunut.

Jos totta puhutaan, en ole löytänyt edes maailmalta kovinkaan kiinnostavia esittelyjä pelistä. Mainospuheet ja sessioraportit sivuutin oitis, ja loput onkin sitten pääasiassa jotain pienen piirin foorumipostauksia joissa puhutaan lähinnä spesifeistä sääntökohdista.

Etenkään pelin pariin sukeltamisesta ja alkuunpääsemisestä en löytänyt mitään kaikenkattavaa. Ei jumalauta ihme siis, että vähän on ollut vaikeaa löytää uusia pelaajia! Toivonkin, että artikkeleistani olisi jotain pientä apua jatkossa tähän puutteeseen.

 

Sopii blogin konseptiin kuin nystyrät nektariin

Koen, että Advanced Squad Leader sopii täydellisesti Lautapelihelvetin konseptiin. Nimike, jonka täytyy löytyä täältä. Se on suuri, se on vaikea, se on hintava, ja — mikä tärkeintä — se synnyttää tarinoita!

Kuten aiemmin esitelty Target For Today, myös ASL pohjautuu pitkälti taulukoihin, noppien heittelyyn ja yllättäviin ongelmatilanteisiin reagointiin. Näitä sitten sopivasti kerronnalla kuorrutettuna syntyy jo sen sortimentin Korkeajännitystä että ”Achtung!” parahtaisi jo saksalainenkin.

 

Squad Leader

Alkuperäinen Squad Leader oli verrattain simppeli ilmestys. Soveltuu vielä nykyäänkin vaikkapa rennoksi kesäpeliksi.

Pian nelikymppinen pilkunn…viilaaja

Advanced Squad Leader on yksi vanhimpia elossa olevia lautapelisarjoja jota kehitetään yhä. Sen edeltäjän, Squad Leaderin tarina alkaa jo vuodesta 1977. Pelissä oli jo aikanaan aikalaisiaan kattavampi kuvaus ryhmätason strategisesta toiminnasta. Muutamien lisäosien jälkeen suunnittelijat totesivat kuitenkin ykskantaan, ettei homma enää lennä. Liian sekavaksi mennyt ja kaikki aivan solmussa. Joten päätettiin yhdistellä ja johdonmukaistaa ohjeita ja luoda yhtenäinen pelisysteemi. Syntyi Advanced Squad Leader. Se näki päivänvalon vuonna 1985.

Pelisysteemi todettiin sen verran toimivaksi, että se taitaa olla yhä likimain alkuperäisessä muodossaan. Toki vuosikymmenet ovat tuoneet mukanaan paljon hyviä korjauksia ja tarkennuksia. Nykyisin sääntökirja kaikkine lisäyksineen sisältääkin satoja sivuja pikkutarkkaa tietoa. Lääf.

 

Squad Leader ja suomen kieliset ohjeet!

Kusenkeltainen Squad Leader ja suomenkieliset ohjeet! Tällaista ei ole nähty sitten seitkytluvun. Tuohon aikaan myös Dead Kennedysien kotimaisten albumipainosten sanoitukset suomennettiin isolla vaivalla omaksi vihkosekseen levyn mukaan. Hullua meininkiä. Pakko arvostaa.

Squad Leaderista puuttui vielä se ”Advanced”

Itse pääsin pelisarjaan käsiksi melko sattumalta. Irtosi joskus Lautapelikirppikseltä tuo originaali Squad Leader käytettynä sopivan huokealla, joten ajattelin sen kautta tutkia, mikä tuossa tarunhohtoisessa pelinimessä niin viehättää. En siinä kovin pitkälle tuolloin päässyt, sillä sääntöjen jotenkin kiemurainen olemus hidasti oppimista. Tämä siltikin, vaikka käytössä oli sama Avalon Hillin ”ohjelmoitu säännöstö” kuin muillakin firman tuolloisilla nimikkeillä. Ne muut vain ovat jotenkin helppotajuisempia.

Tilannetta ei auttanut suomennettu(!) lisävihkonen, jossa sääntöjä yritettiin avata tavan tallaajalle kotimaisittain. Saattoi jopa vaikeuttaa ymmärtämistä, koska pelin terminologia on tutumpi englanniksi. Jätin sen suosiolla pelilaatikkoon, vaikka arvostan kyllä suuresti sitä vaivaa jota sen eteen on nähty. Harmi, ettei suomentajaa mainita missään, hän olisi tähän nimensä ansainnut.

Peli tuntui jotenkin vähän myös… tylsältä. Pintapuoliselta. Ikävä sanoa näin, koska ihan kivaa sotimista sekin, mutta se ”jokin” tuntui puuttuvan. Muutaman pelikerran jälkeen Squad Leader jäikin vaille huomiota, vaikka silloin tällöin kaivoin sen vielä esille. Olin tässä vaiheessa jo tietoinen, että käsissäni oli pelkkä karvalakkimalli tuosta kehittyneemmästä Advanced-versiosta.

 

ASL sääntökirja vs. ASL Starter Kit

ASL:n täysi säännöstö sekä ASL Starter Kit #3 -ohjevihkonen. Kolmas SK-paketti sisältää jo jalkaväen lisäksi myös tykit ja ajoneuvot. Näin ollen se on aikalailla yhtä paksu ja kattava alkuperäisen Squad Leaderin ohjelehdykän kanssa. Sen avulla perusteet on helpompi sisäistää, mutta jättää väistämättä nälkäiseksi.

Ensimmäinen maistiainen on aina ilmainen

Kun tuossa joskus pari vuotta sitten tarjoutui tilaisuus päästä paikallisen ASL-veteraanin kanssa testaamaan tätä ”oikeaa versiota” (joskin sopivasti kevennettynä), tartuin välittömästi tilaisuuteen. Rakastuin Advanced Squad Leaderiin siltä istumalta, ja haluni pelata lisää on vain kasvanut sen koommin. Asiaa edesauttoi, kun hän vieläpä lainasi oman Starter Kitinsä minulle, jotta opetteluni ei jäisi siitä kiinni.

Reilut pari viikkoa sitten olin viimein valmis aloittamaan Starter Kitillä ASL:n perusteiden opiskelun. Ryhdyin junttaamaan kevennettyjä sääntöjä päähäni heti kun päätös kokonaisen pelin hankinnasta oli syntynyt. Viikon verran meni odotellessa täys-ASL:n sääntöjen saapumista Belgiasta, josta yhden kappaleen onnistuin itselleni löytämään. Lainaan saamani kevytversio auttoi pahimpiin ensioireisiin, josta olen hyvin kiitollinen. Sain kastella sukkani ensin vain hellästi.

 

Advanced Squad Leader -säännöt

Pelistä löytyy pienen pieni erikoissääntö jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen. Ja sen poikkeus. Esimerkkinä tarkka-ampujan aktivoituminen (SAN), jonka joka toinen lause sisältää poikkeuksen (EXC:). Nykypäivänä nämä turhahkot sivuhuomiot ehkä kirjoitettaisiin sinne niille kuuluviin erikoisosioihin (joita kukaan ei oikeasti tarvitse eläessään!), jotta itse perussäännön lukeminen ei kävisi työstä.

Advanced Squad Leader on niche nichen joukossa

Nykypäivänä strategiapelejä on jos jonkinmoisia, ja moni niistä jopa oikein hyviä. Tästä huolimatta ASL pitää silti pintansa pienen, vekkulintuoksuisen hoocee-piirinsä parissa. Ja satunnaisesti saa yhden tai kaksi uutta pelaajaakin houkuteltua sakiaan joukkoonsa.

Se vähäinen tieto mitä minulle tästä pelistä on kertynyt, on sen tolkuton syvyys ja tarkkuus, jollaiseen ei muissa aihepiirin peleissä ylletä. Eikä sellaiseen kehitystyöhön ole aikaakaan nykymarkkinoilla. Advanced Squad Leaderissä on havaittavissa ikiaikaista nerokkuutta. Näennäisen vähäisellä mekaniikalla (pääasiassa kaksi kuusitahoista arpaa hoitaa kaiken) saadaan toteutettua hämmentävän tarkkaa taistelukentän tunnelmaa. Yksityiskohtia tutkiskellessa olen monesti jäänyt sanattomaksi.

Omien taktisten valintojen lisäksi pelisysteemi simuloi hienosti sodan epämääräisyyttä ja onnekkaita sattumia.

Joskus voi vihollisen mökkiin kätketty raskas konekivääri vikaantua juuri, kun se on aikeissa niittää panssarijääkäriryhmän aukealle nurmikentälle vailla armonhäivää. Onnestaan tietämättömät panssarijääkärit ehtivät pienen metsikön suojaan, josta pystyvät väijyttämään vihollisen kevyen panssarivaunun. Tuhotyö johtaa kuitenkin siihen, että vaunun polttoaineet yllättäen räjähtävätkin iloisesti roihuten ja tuli leviää myös metsikköön. Tulta pakenevat panssarijääkärit niitetään piiskaavilla lyijysarjoilla viimeiseen mieheen sille samaiselle nurmikentälle jolta ryhmä hetkeä aiemmin täpärästi pelastui…

 

Phew!

Tämä oli tällainen pieni alustus ja lämmittely pitkästä aikaa. Seuraavassa jutussa käsittelen Advanced Squad Leaderin epäkiehtovuutta ja hankintamahdollisuuksia. Mukavaa olisi jos kommentoit mitä aatoksia artikkelini sinussa herätti, tai jos on jotain mitä erityisesti haluaisit tietää pelistä (mitä nyt uutena pelaajana osaisin kertoa). Mikäli on juttuideoita tai toiveita ASL-aiheen parista, kerro, niin katsotaan mitä tapahtuu.

[Artikkeli on syntynyt vain vähän pintaa raapaisseen kirjoittajan toimesta, joten mikäli löydät asiattomia asiavirheitä, ilmoitathan niistä niin laitetaan noileasti korjaten. Kiitos!]

5 1 vote
Artikkelin laatu
Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Korpisota
Korpisota

Tämä artikkeli tulikin kuin tilauksesta, sillä olen hiljattain kiinnostunut sotapeleistä. Todella hienoa saada suomenkielisiä aloittelijaystävällisiä juttuja pelistä. Mukava olisi kuullut miten tämä vertautuu muihin sotapeleihin esim. Conflict of Heroesiin.

M A
M A

Ansiokas kirjoitus ASL:stä, en muista minäkään lukeneeni tällaista analyysiä ja taustaa Suomeksi enkä oikein englanniksikaan.

Itselläni on vuosikausien tausta SL:stä, jota pelattiin paljon. Koskaan ei kuitenkaan tullut siirryttyä ASL: vaikka peliporukassa oli säännöt ja Beyond Valor mutta kokeilematta jäivät. Lähinnä porukassa naureskeltiin kaikille ASL-sääntökuriositeeteille. Meillä SL oli usein moninpelikäytössä ja pelasimme porukalla varta vasten tehtyjä 4-6 pelaajan skenaarioita. Joka vuotisia legendaarisia joulupäivän pelejä muistellaan edelleen ja niissä syntyi tarinoita, jollaisiin viittaat omissa ASL-kokemuksissasi.

Korvaavaksi peliksi SL:n jälkeen tuli Panzer Grenadier, joka on säännöiltään suoraviivaisempi ja nopeampi pelata. Se on minulle todennäköisesti oman pelihistorian pelatuin peli. PG:ssä hyvää on johtajuuden mallintaminen ja yksiköiden kontrollointi sekä tykistön ratkaiseva rooli. Tykistö voittaa taistelut. Huonoa on skenaarioiden geneerisyys ja laatikoiden huonot tuotantoarvot. Nyt PG onkin jäänyt vähemmälle ja uutena tulokkaana on Last Hundred Yards, josta kokemukset ovat oikein hyviä. Harmittavasti itä-rintama puuttuu edelleen valikoimasta.

En tiedä onko ASL:ssä mallinnettu johtajuutta jollain tavalla vai onko pelaajalla samanlainen täydellinen kontrolli omiin joukkoihinsa kuin SL:ssä. Samaten tykistö oli SL:ssä täysin epärealistisen tuntuista mutta toki ryhmätason pelissä se ei voi ollakaan pääroolissa kun vaikutus ryhmätasolla on tuhoisa kun kohdalle osuu.

Moni on toki sanonut, että ASL on helppo ja nopeatempoinen peli kunhan molemmat pelaajat osaavat säännöt. Ja myönnän, että hienot historialliset moduulit ovat aina näyttäneet todella kiinnostavilta.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x