Advanced Squad Leader (2/?) — Peli, josta on vaikea tykätä paperilla - Lautapelihelvetti

Advanced Squad Leader (2/?) — Peli, josta on vaikea tykätä paperilla

Advanced Squad Leader on valtava kokonaisuus.

Advanced Squad Leader on suuri. Se on vaikea. Se on vanhanaikainen. Eikä sitä saa mistään.

Advanced Squad Leader on niitä pelejä joita ei voi suositella kaikille

Mikäli luit juttusarjani ensimmäisen osan ja palasit tämän jutun pariin, lienee kiinnostuksesi herännyt peliä kohtaan. Se on hienoa. Mutta on hyvä tiedostaa pari asiaa, jotka väistämättä karkottavat ison osan nykypäivän pussihousupelaajista.

Advanced Squad Leader menee samaan yyberpelikategoriaan Kingdom Death: Monsterin kanssa. Peleissä on lukuisia yhteneväisyyksiä vaikka edustavatkin aivan eri genrejä. Selvää on, että kumpikaan näistä ei sovellu ihan kaikille. Ymmärrettävästi Advanced Squad Leaderista on vaikea innostua palavasti, jos sitä tuijottaa pelkästään kyynisenä ominaisuuslistana.

 

Otetaanpa siis tähän väliin pienimuotoinen ’reality check’ ennen kuin suin päin innostut sotimaan:

  • ASL on erittäin kallis. Ensimmäisenä alta pois tämä suurin kompastuskivi, joka suttaa markettipeleihin hurahtaneiden ostohousut nilkkoja myöten. Tosiasia nimittäin on, että pelkkä 2nd Edition Rulebook — jos sellaisen ylipäätään onnistut jostain löytämään — maksaa aina sen 80-120 euroa*, plus mahdolliset lisäkulut. Etkä tietenkään tee sillä yksinään vielä mitään. Vähimmäisvaatimuksena sääntökirjan lisäksi on Beyond Valor III -perusmoduuli (noin 100-140e). Moduuli on onneksi aika kattava. Saat pelattavaksi sakemannien ja neukkujen laajat sotavoimat sekä raudanlujan kourallisen suomalaisia. Tyhjästä aloittavan pelaajan onkin hyvä varautua luottokortin vinkumiseen mikäli mielii saada ne tuoreimmat painokset pelin moduuleista (suositeltavaa).
  • ASL on erittäin laaja. Tämä menee oikeastaan vielä tuohon ykköskohtaan, sillä edellä mainittujen lisäksi on hyvin todennäköinen pakkohankinta myös ne muut perusosat, kuten jenkit, britit, japanialaiset, fransmannit ja italiaanot. Sekä tietysti meidän suomalaisten ihkaoma Hakkaa Päälle! -perusmoduulimme (torille!!!). Siihen sitten päälle vielä kokoelmapaketissa pienempiä kansakuntia jos maistuu. Jo sillä, että omistaa parikin perusmoduulia saa pelattua tolkuttoman määrän skenaarioita joihin uppoaa lukemattomia pelitunteja.
  • ASL on erittäin monimutkainen. Tuotaaah, hmm joo. Mennään tähän myöhemmin. Mutta todettakoon, että olen luullut aiemmin mainittua Kingdom Deathia jotenkin sääntörikkaaksi peliksi. Vähänpä tiesin!
  • ASL tarvitsee ASL:n toimiakseen. Totta puhuen tämä kohta on perberistä. Ostaessasi jonkun yksittäisen edellä mainitun lisämoduulin, tulet huomaamaan, että sen kymmenistä kutkuttavista skenaarioista pystyt todennäköisesti pelaamaan vain noin 20-30%, sillä sinulla ei vielä ole tarvittavia maastokarttoja tai erikoiskalustoa — ne olisivat joskus kymmenen vuotta sitten tulleet siinä paketissa mitä ei enää myydä missään! Nice. Toki sitten kun niitä hyllystä löytyy, aukenee mahdollisuuksien taivas.
  • ASL ja identtiset erilaiset versiot. Kun on hankkimassa mitä tahansa pelin julkaisua, on oltava todella tarkkana niiden versioista ja painatusvuosista. Esimerkkinä vaikkapa Armies of Oblivion -lisämoduuli, painettu vuosina 2006-2018 (BGG:n versiolistaus). Pakkaukset ovat identtisiä, mutta sisällöissä merkittäviä eroja. Ja tavallista on, että verkkokaupoissa on tuotekuvassa väärä versio vaikka se olisikin juuri se mitä etsitään. Joutunee siis lähettelemään e-postia.
  • ASL perustuu pitkälti onneen. Toisille pelaajille noppapelit aiheuttavat syyhyä (mikä on tavallaan ihan ymmärrettävää, jos ei osaa heittää). Siinä tapauksessa Advanced Squad Leader ei välttämättä sovellu, sillä pelissä aikalailla kaikki ratkaistaan kutosen nopilla. Jäljelle jää vain taktiset valinnat ja ympäristön hyödyntäminen riskien minimoimiseksi. Aina sekään ei pelasta, sillä onni on armoton.
  • ASL-sessiot kestävät tunteja. Usko tai älä. Kun aloittaa skenaarion, menee pelaajilta alkuun hyvä tovi etsiä vaaditut yksiköt ja asetella ne paikalleen. Sen jälkeen voi varata vähintään 2-3 tuntia lyhyen skenaarion läpäisyyn (mikäli peli on tuttu), pidemmissä puhutaan jo koko päivän istunnoista. Eli talkkia nivusiin jo lounastauolla.
  • ASL on aina Out of Print. Tämä on pelin huonoin puoli. Ja vaikka tavallaan ymmärrän, ettei pelin osia tuoteta varastoon seisomaan, on aika käsittämätöntä nykypäivänä, ettei edes pelin perussääntökansiota tai taskukirjaversiota ole saatavilla kuin harvakseltaan vuosien välein. Ja silloinkin vain yksittäisiä kappaleita! Niitä saa sitten metsästää pitkin Eurooppaa, huonolla tuurilla Briteistä tai Yhdysvalloista asti.

* Sääntökansion hinta, johon saa lisättyä uusia sivuja. Löytyy myös taskukokoisena nidottuna kirjana ja digitaalisena edullisemmin. Digiversiota on saatavilla aina.

 

ASL

Advanced Squad Leader on peli joka negatiiviset puolet selätettyään vie mukanaan.

Kurja peli, mutta palkitseva

Kuten yllä luetteloiduista kohdista huomannet, ei tämä peli mitään koko perheen hauskaa ole. ASL vaatii omistautumista. Pelistä kiinnostuvalta tuleekin löytyä sekä hermoja että massia päältä. Huomasin sen heti kun aloin tutustumaan aiheeseen hieman lähemmin. Mutta mikäli siihen junaan lähtee, kyllä se palkitsee. Tavallaan nuo kaikki kohdat kääntyvät positiivisiksi heti kun onnistut löytämään pelikopion ja pelikaverin. Tämä on taas niitä pelejä joissa ei yksikään pelikerta toista itseään, vaikka alkuasetelma olisi tuttu.

 

Jos en vieläkään ole saanut sinua luopumaan ajatuksesta, lienee aika sitten kertoa mitä eri tapoja sinulla on hypätä kelkkaan mukaan.

 

Mutta miten edes tutustua, jos budjetti ei jousta?

Seuraavia vaihtoehtoja harkitsin alkuun ihan vakavasti, koska pidin peliä varsin tyyriinä. Lopulta pelin painatushistoriaa tutkittuani päädyin sitten kuitenkin nöyrästi vinguttamaan korttia ja hankkimaan täys-ASL:n uutena. Nykyisten perusmoduulien sisältöjä on huomattavasti laajennettu ja fiksattu uuspainosten myötä, ja useimpiin on ympätty mukaan myös vanhoja pienempiä moduuleita. Mutta mikäli ei välitä sääntöviilauksista ja tykkää syödä dyykatun nistipadan sijasta oikeaa ruokaa, seuraavana muutama ihan kelpo vaihtoehto millä pääsee alkuun edullisemmin.

 

advanced-squad-leader-ebay

Ykkösedikkaa voi saada hyvinkin edulliseen hintaan hyväkuntoisena. Sääntöihin on ymmärtääkseni tullut tosin sen koommin aika paljon kehitystä, vaikka perusmekaniikat pysyvät samana.

Vanhassa ei välttämättä vara parempi, mutta kyllä silläkin pelaamaan pääsee

Okei, jos unohdetaan hetkeksi nuo hillittömät hinnat uusien painosten suhteen, voi alkuun päästä vanhallakin. Olettaen, että haluat ”oikean” ASL:n. Ylläoleva pikahaku Ebayssa tarjoaa parilla kympillä antiikkisen version pelin sääntökansiosta.

Vanhoja editioita on myynnissä hyvinkin edullisesti, mutta sen verran kaukana, että niissäkin on omat kuoppansa. Kun halpaan hintaan alkaa ynnäilemään rahtikulut, tullimaksut ja 24% arvonlisäveron, on lopputuloksena pian jo EU:sta ostettavan uusimman painoksen hinta. Eli kannattaa aina hetki laskeskella hankinnan lopullista hintalappua.

Mikäli vintiltä löydetyt kopiot riittävät, saanet eBaysta tai BoardGameGeekistä kohtuuhintaan koko setin. Moduuleineen kaikkineen. Ainakin yleisimmät moduulit ovat saatavana alkuperäisinä Avalon Hillin painoksina välillä hyvinkin huokeaan hintaan ja usein jopa aivan iskemättöminä. Mutta vielä kerran: suosittelen selvittämään ne lisäkulut ettei harmita jälkeenpäin.

 

Advanced Squad Leader Starter Kit

Advanced Squad Leader Starter Kitit ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa. Melko usein tosin loppu kaupoista. Kuva: MMP.

Kevyesti alkuun Starter Kiteillä, suositeltava tapa aloittaa tutustuminen

Multi-Man Publishing ymmärsi aikanaan lisenssin saatuaan, ettei tällaista monsteripeliä kukaan osta sokkona. Siihen tarpeeseen kehitettiin helpommin omaksuttavat kevytversiot, ASL Starter Kitit, joita on tätä kirjoittaessa ilmestynyt neljä (jalkaväki, tykit, ajoneuvot ja Tyynenmeren teatteri). Ensimmäinen kattaa jalkaväkimittelöt ja on verrattain kevyt säännöiltään. Sitä on myös saatavilla aika hyvin monesta paikasta.

Hintaa tällaisella stand-alone-paketilla on kohtuulliset pari-kolmekymppiä ja silläkin rämistelee jo pitkään. Samakin skenaario voi muuttua erilaiseksi parin sattumuksen ja erilaisten lähestymistapojen myötä.

 

Täysi yhteensopivuus, aloititpa millä tahansa

Sekä vanhojen edikoiden että Starter Kittien kanssa aloittaessa hyvänä puolena on, että niiden kaikki yksiköt ja kartat ovat yhteensopivia uudempien painosten kanssa. Etenkin, jos pystyt elämään eripaksuisten karttojen (mounted vs. kartonki) ja piirun verran eritarkkuuksisen wanhan grafiikan kanssa. No toki pieniä päivityksiä tulee painosten myötä sinne tänne, mutta ei mitään peliä pilaavaa.

Pystyt myös saumattomasti liittämään Starter Kittien kartat ja yksiköt täys-ASL:ään, mikäli harrastus kehittyy sille tasolle. Ja niille todennäköisesti tulee jopa käyttöä! Teoriassa voit siis ostaa myöhemmin pelkästään uusimman sääntökirjan ja olet ajan tasalla. Aloititpa miten vain, missään kohden ei mene pennoset harakoille.

 

VASL

VASL-virtuaaliversio etäpelaamiseen niille, joiden silmät eivät sula. Kuva: VASL.

Karvalakkimalli sniiduille

Sitten on vielä virtuaaliversio, eli Vassalin VASL-modi tietsukalle. Se on käsittääkseni ilmainen, ja vaatii vain näpertelyä (tosin säännöt senkin kanssa on osattava jotenkin, ellei kaveri opasta). Olen ymmärtänyt, että ohjelmistosta löytyy kartat ja moduulit sisäänrakennettuina. Saatan toki olla väärässä, joten kannattaa tutkia itse mikäli sellainen kiinnostelee. Peliseuraa tositarkoituksella löytynee tuon kautta ympäri maailman.

Vassalia on minulle suositeltu moneen kertaan, mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin silmiähän tuollainen kirvelee. Etenkin, kun pelin oikeat komponentit ovat varsin miellyttäviä käsitellä — unohtamatta kasvotusten pelaamisen aikana tapahtuvaa sosiaalista piikittelyä ja kaikkea muuta joutavaa oheisaskartelua pelin ympärillä. Pidän tämän silti ihan kelpo vaihtoehtona. Joku päivä.

 

Advanced Squad Leader on peli, jota kannattaa kokeilla kaverin luona.

Advanced Squad Leader on peli jota kannattaa kokeilla kaverin luona ennen hankintaa.

Hyväksikäyttö, se helpoin ja halvin vaihtoehto

Mikäli epäröit mahtaako kipinä syttyä, etkä näin ollen halua heittää pennosia kaivoon, kannattaa kysellä peliseuraa lähiseuduilta. Kun pääsee itse käpistelemään pelin fyysisiä pipanoita ja kokeneempi pelaaja neuvoo mitä saa sääntöjen puitteissa tehdä, pelisessio äityy helposti jännitysnäytelmäksi. Edellisessä kirjoituksessa saatoin ohimennen mainita itse tutustuneeni peliin tätä kautta. Se oli helppoa eikä rahaa palanut lainkaan. Tai no, pelioluen taisin ostaa kun lautapelikahvilassa pelattiin.

Muutenkin itselleni on syntynyt sellainen fiilis että ASL:n pelaajat ovat pelkästään hyvillään jos joku haluaa peliin tutustua. Näin ollen tarjotaan herkästi mahdollisuuksia tutustumispeleihin siinä toivossa, että tämä pieni peliskene saa uuden vakiokasvon joukkoonsa. Tämä sota tarvitsee jokaista taistelijaansa.

 

Euroopan satunnaiset pelikaupat. Eivät liity mitenkään juttuun.

Kartalla näkyvät satunnaiset pelikaupat Euroopassa eivät liity mitenkään juttuun, etkä todennäköisesti tule heiltä löytämään edes esitettä Advanced Squad Leaderista. Mutta tämä juttu tarvitsi kuvituskuvan.

Okei, no mistä sitten niitä uusia hankitaan?

Oletetaan, että haluat kuitenkin uusia painoksia pelin moduuleista. Tämä moduulien ja sääntökirjojen metsästäminen onkin sitten ihan oma kiinnostava reaalimaailman alipelinsä.

Kotimaassa Wanha Liitto myy Lempäälästä käsin joitakin satunnaiskappaleita. Itselläni oli onni matkassa, sillä heiltä löysin Beyond Valor III:n. Viimeinen kappale, tosin. Sori. Mutta nopea oli toimitus!

Tämän jälkeen oli suunnattava ulkomaille. Moduuleita ja perussääntökansiota etsiessäni pengoin moduulien nimillä googletellen läpi jotakuinkin kaikki EU-alueen pelikaupat jotka myyvät ASL-tuotteita. Niitä ei montaa ollut. Jotain löysin Belgiasta, jotain Espanjasta. Ja vaikka oli vähän onneakin matkassa (tuli väärä, kalliimpi tuote), hukkui pelkkiin postikuluihin murheellisen pitkä siivu.

 

Toisen käden kauppaa

Lisäksi tuli kahlattua läpi myös BoardGameGeek, josko sieltä löytyisi joku moduuli. Vaikka siellä jotain ihan kelpo diilejä vilahtelikin, en niihin ehtinyt kun jäin aprikoimaan.

Sittemmin onnistuin tuurilla huutamaan Iso-Britannian Ebaysta itselleni Yanks 2nd ed. -moduulin jopa pilkkahintaan aivan uutena. Tai no, maksoihan se toisen munuaisen ja isoisän kellon kun posteihin ja veroihin meni lähes toinen mokoma (thanks Brexit), mutta edukkaasti siihen nähden, että siitä pyydetään jopa neljää-viittä-vitun-sataa dollaria(!).

Huutamaani pakettiin sisältyi lisäksi arvostettu ASL Journal #2 -lehti mintissä kunnossa, josta pyydetään myös melkoisia summia. Lopulta aika kivat kaupat, siis.

Ebayta kannattaa kyllä silmäillä, koska sinne tulee välillä tarjolle myös oikeasti fiksuja löytöjä. Mutta kaiken kaikkiaan ärsyttävän hankalaa hommaa kerätä koko sarja.

 

scamadviser

Vähänkään epäilyttävät kaupat kannattaa tsekata vielä toistamiseen.

Varoituksen sana: liian hyvä diili on aina kusetus

Vielä viimeiseksi koen tarpeelliseksi varoittaa pelistä kiinnostuvaa oman kokemukseni kautta. Tämä on noloa, mutta kertonee omaa karua tarinaansa kuinka helposti myös alaa tunteva saattaa tulla koijatuksi sopivissa olosuhteissa (Sunny Car Center, nevöfoget!).

Olin alkuun niin tuskastunut tuon tuiki tarpeellisen Yanks 2nd Ed. -lisäosan löytämisen kanssa, että googlettelin kaikki mahdolliset paikat läpi. Törmäsin yhdysvaltalaisen verkkokaupan sivuilla (jota en tähän linkitä) kyseiseen moduuliin, ja hintakin hyvin kohtuullinen, noin 65 dollaria. Siis puolet julkaisijan suositushinnasta. Kaikkine lisäkuluineenkin hinnaksi tulisi siis vain reilu satku. Varsin ok. Varmaan joku ylijäämäerä josta halutaan eroon.

Hälytyskellot värisivät — joskaan eivät vielä soineet — siitä tosiasiasta, että kaupassa näytti olevan valtava määrä kyseistä moduulia. Joka on siis loppu aivan kaikkialta. Katsoin läpi kyllä kaikki asianmukaiset toimitusehdot ja muut dokumentit, mutta niissä ei äkkiseltään näkynyt mitään erityisen outoa. Uskaltauduin lähettämään ostoskorin eteenpäin, kunnes PayPalin maksusivulla maksun saajana näkyi kirjoitusvirheellinen, Kiinan suunnille viittaava firmannimi, joka ei ollut lähelläkään tämän verkkokaupan nimeä. Vaikka yrityksillä erilaisia kauppoja usein onkin, joku tässä nyt mätti. Siinä kohden löin käsivarret ristiin, huulet mutruun ja pysäytin prosessit. Stop! Seis!

Ei tarvinnut kuin kerran googlettaa verkkokaupan nimellä ja ScamAdvicer.com kertoi sivun olevan epäluotettava, mahdollinen kusetus. Vaikka PayPal olisi todennäköisesti korvannut huijauksen uhriksi joutumiseni, kyllä se olisi erittäin kurjalta tuntunut.

Sittemmin törmäsin muihinkin täysin samalla sapluunalla generoituihin verkkokauppoihin, joissa myydään yhtä randomisti kaikkea perseestä perämoottoriin. Eli tuo epäilys vain vahvistui, ja jatkossa tiedän olla entistä varovaisempi.

Olkaahan siis hyvät ihmiset tarkkana. Puoli-ilmaisia lounaita ei ole.

 

Mikä fiilis?

Sainko sinut epäröimään pelin mielekkyyttä? Vai lähditkö heti hankkimaan omia perusmoduuleita? Mukavaa olisi jos kommentoit mitä aatoksia artikkelini sinussa herätti, tai jos on jotain mitä erityisesti haluaisit tietää pelistä (mitä nyt uutena pelaajana osaisin kertoa). Mikäli on juttuideoita tai toiveita ASL-aiheen parista, kerro, niin katsotaan mitä tapahtuu.

[HUOM: Artikkeli on syntynyt vain vähän pintaa raapaisseen kirjoittajan toimesta, joten mikäli löysit asiattomia asiavirheitä, ilmoitathan niistä niin laitetaan noileasti korjaten. Kiitos!]

 

5 2 votes
Artikkelin laatu
Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x