Mikä pirun Lautapelihelvetti? - Lautapelihelvetti
Mikä pirun Lautapelihelvetti otsikkokuva

Mikä pirun Lautapelihelvetti?

MUTTA… MIKSI TAAS YKSI LAUTAPELIBLOGI?

Lautapelihelvetti syntyi vuonna 2016 tuomaan hieman väriä suomalaiseen lautapeliaiheiseen bloggaamiseen.

Nyt jokusen vuoden tätä visvaisten setämiesten äitiensä homeisissa kellareissa harjoittamaa jaloa lajia harrastaneena olen todennut, että ne vähäisetkin aihetta käsittelevät suomalaiset blogit ovat hyvin asiallisia ja arvostelupelit pääasiassa edullisempia koko perheen pelejä. Yli viidenkympin pelejä niissä harvemmin näkyy.

Lautapelihelvetti lähestyy aihetta vastakkaisesta näkökulmasta. Olen kiinnostunut vain peleistä, jotka eivät anna lapsellista vaikutelmaa jo paketin kannessa.

Vaan eipä siinä, kyllähän minäkin ne suomalaiset blogit usein läpi lukaisen saadakseni tietoa jostakin pelistä. Harmi vain, kun itseäni kiinnostavia arvosteluja, joita ihan ostohousut jalassa olen kolunnut, on käsitelty suunnilleen kahdesti tähän mennessä.

 

LAUTAPELIHELVETTI JA BLOGIN PRIORITEETIT

Tässä blogissa tullaan käsittelemään pääasiassa vain aikuisille suunniteltujahelvetillisen vaikeita ja markettipeleihin nähden hunajaisen hintaisia lautapelejä, joita ei kaikkia edes Suomesta saa. Tämän lisäksi yksinpelit ovat kantava osa tämän blogin aihepiiriä.

Joskus joukossa saattaa toki olla joku pienempi perhepeliksikin kelpaava tuotos, mutta niillä on omat ansionsa olla pelihyllyssäni.

Pääasiassa pyrin pitämään pelivalikoimani maltillisena ja heräteostokset minimissä. Miksi haalia metrikaupalla kympin markettipelejä kun voi harkiten hankkia nipun kunnollisia?

Graafisen alan ihmisenä myös komponenttien laatu ja graafinen ilme nousevat erityisasemaan kiinnostavien mekaniikkojen lisäksi. Peli, joka lojuu pöydällä tunteja, ei saa kirvellä silmiä.

Suhtaudun koko harrastukseen varsin vaihtelevalla vakavuudella, joten mitään pönötystä tahi tilastodataa tuskin tulet täältä löytämään.

 

 

MUTTA… MIKSI BLOGI, KUN KERRAN BGG?

Kerran yritin saada eräässä pienemmässä yhteisössä ihmiset kertomaan ehdottamistaan illan peleistään lyhyesti omin sanoin. Vastaus oli, että ”BGG:stä löytyy, kato sieltä”. No joo, sieltähän sitä löytyy, mutta Board Game Geekissä suurin osa tiedosta on niin sanottua ”raakadataa”, joka ei kerro yhtikäs mitään suomalaisesta mielenlaadusta tai tavasta lähestyä pelejä. Eikä ne sieltä löytyvät random-arvostelutkaan jonkun puertoricolaisen Carlosin suusta paljoa pelipöksyissä piristä.

Tokihan ihmiset ovat hyvin erilaisia pelikiinnostuksineen, mutta silti olisi kiva kuulla harrastajien kertovan omin sanoin kokemuksiaan jostakin pelistä. Se tarjoaa heti välittömämmän lähestymistavan uuteen asiaan. Samalla voi sitten kysyäkin jotain jos mieltä askarruttaa.

Koska itse aina mieluusti suupielet vaahdossa jaan tunnin monologeja parhaista peleistäni — haluttiin tai ei —, miksipä en kirjoittaisi niitä sitten kaikkien luettavaksi. Minä ainakin kuulen mielelläni aina pelaajien omia fiiliksiä peleistä kuivan datan sijasta. Siinä kun kuvailee riittävän mehukkaasti koettuja hetkiä, on kuulija heti mukana tunnelmissa.

Niin syntyi uusi suomalainen lautapeliblogi Lautapelihelvetti.

Toivon onnistuvani herättämään tuon tuntemuksen lukijassa edes jonkun pelin kohdalla tämän blogin avulla.