Brass: Lancashire Deluxe Unboxing - Lautapelihelvetti

Brass: Lancashire Deluxe Unboxing

Unboxing Brass: Lancashire

Brass: Lancashire ja sarjan uudempi toinen peli, Brass: Birmingham

Kasvojenkohotus klassikolle

Tänään se vihdoin saapui, Martin Wallacen Brass: Lancashire.

Alkuperäinen Brass – An Industrial Revolution (2007) on ehtinyt nauttimaan suurta arvostusta jo reilun vuosikymmenen europelaajien keskuudessa. Pelin keskiarvosana kirjoitushetkellä on makoisat 8.0. Se on rankattu parhaiden pelien 35.:lle sijalle, ja strategiapeleissä se keikkuu vielä muikeammin sijalla 27.

Alkuperäinen peli on saatavilla digiversiona ainakin AppStoresta, josta sen itsekin pädille hankin viime vuonna, uutta lautaversiota odotellessani.

Sähköinen versio ei pahviselle pärjää

Mutta totuus on, ettei sitä kovin paljoa ole kyennyt pelaamaan, sillä säännöt — vaikka melko selkeät ovatkin — on helpompaa opetella ohjevihkosen kanssa. Mielelläni myös opiskelen pelit niin, että näen koko pelilaudan pienen siivun sijasta. En oikein koskaan ole päässyt jyvälle pelin syvimmästä olemuksesta digiversion kanssa.

Mutta siihen on tulossa muutos. Nämä kaksi uutta peliä opettelen.

 

bgg-user-zetazeta-photo

Originaali Brass. Ei kovin inspiroiva kokemus. (Kuva: ZetaZeta, BoardGameGeek.com)

Ei se silmäkarkki, vaan ne mekaniikat

Toinen syy, miksi en ole jaksanut intoilla digiversion vuoksi, on sen grafiikka. Tavallaan ihan ok, mutta siltikin vähän turhan lähellä originaalipelin silmätulehdusta. Tokihan tästä voi olla montaa mieltä, mutta mielestäni originaalipeli sattuu nyt vaan olemaan aivan hel-ve-tin ruma. Katso vaikka ylempää kuvaa.

Sori vaan, jos omaa silmääsi hivelee puukynällä törpätyt oksennukset pitkin pelipöytää, meikäläisen ei. Okei, no pahvisilla nappuloilla saattaa olla pientä toivoa, mutta itse lauta ainakin saa antamaan ylen tuossa tuokiossa.

Tämä uusi versio sen sijaan, ahhh… Olen pakotettu tekemään heti unboxing-postauksen, koska tämä peli on niillä rajoilla, ohittaako jopa taannoisen Anachronyn Unboxing -kokemuksen. Vaikea sanoa. Päätä sinä?

 

Unboxing Brass: Lancashire

Molemmat pelit toimitettiin varsin järeässä laatikossa.

Unboxing Brass: Lancashire

…joiden sisälle ne oltiin paketoitu vielä kertaalleen omiin bokseihinsa!

Poikkeuksellisen kestävä paketointi

Roxley Games on hoitanut hommansa pieteetillä, jota voi vain ihailla. Paketoinnissa ei olla säästelty, vaan pelit kestävät vaikka lemmikkidekkarin toimituksen aina ovelle asti. Tokihan tämä panostus tuo ne säästöt yritykselle pidemmällä tähtäimellä kun ei tarvitse lähetellä korvaavia osia ympäri maailmaa.

Kyllä siinä on saanut kuljetusfirmojen henkilökunta rehkiä ihan totisesti, jos ovat saaneet nämä pelit rikki toimitettaessa. Koko setti oli paketoitu ensin paksuun tupla-aaltopahviin, joiden sisälle vielä molemmat pelit omiin tuplapaksuisiin pahvilaatikoihinsa! Huh.

Kyllä siinä sai hykerrellä, kun näitä availin. Joku vekki oli uloimman laatikon pinnassa, mutta eipä edes sen läpi ollut kyennyt.

 

Unboxing Brass: Lancashire

Niin kaunista, että melkein pahaa tekee.

Kustaan hunajaa

Kuten Kustaan Kaarlellakin aikanaan, paketin avaamiskokemus oli suorastaan hunajainen. Kehoni kostui jo pelkästään kansikuvien tyylikkäästä taidekuvituksesta sekä (tavallaan aika turhista) folioiduista nimiteksteistä.

Ja mikä parasta: ei yhden yhtäkään pelifirman paskalogoa upeita kuvia pilaamassa! Katson sinua, Robinson Crusoe (2016).

 

Unboxing Brass: Lancashire

Ensimmäisenä laatikosta avautuu näkymä laadukkaaseen sääntövihkoseen.

Unboxing Brass: Lancashire

…jonka alta paljastuu häkellyttävän kaunis pelilauta.

Olen haltioissani

Harvemmin enää nykyään peliä avatessaan kokee, että joutuu erikseen keskittymään hengittämiseen siinä availun lomassa. Ja siihen, ettei silpaise ohimennen ranteitaan auki veitsen kanssa into piukassa rehatessaan.

Turpeat täytteet

Yllättävää kyllä, pelipaketin kansi ei mahtunut kiinni myyntikuntoisena. Tiedä sitten, onko se tämän rajoitetun Deluxe-version ominaisuus, vai ihan perushommia. Arvelen tilanteen kuitenkin asettuvan jahka saan pahvinappulat revittyä kehikoistaan omiin lokeroihinsa.

Pelin kartta Ison-Britannian länsirannikolta saa minut hykertelemään, sillä se on aivan uskomattoman kaunis. Kyllä. Pieniä yksityiskohtia on satoja, ja jos nyt oikein muistan Kickstarter-kampanjasta, Gavan Brown himokkaine ystävineen maalasi ja viimeisteli pelien karttoja liki vuoden. Ja se kyllä näkyy.

Huomattavaa on, että sarjan uuden pelin kartta on jopa vieläkin hienompi yömaisemineen!

Ohjekirja on myös superhieno.

 

Unboxing Brass: Lancashire

Heti alkuun pelin ohjekirja esittelee historialliset teollisuusmogulit, joilla pelissä päästään pelaamaan. Sir Henry Bessemer oli aikanaan bileiden hauskin mies.

Unboxing Brass: Lancashire

Pelin koko kartta esitellään ohjevihkosen aukeamalla muiden komponenttien kanssa. On se vaan niin… Ahh.

Historiallista tarkkuutta

Heti ohjevihkosen aluksi ensimmäisellä aukeamalla esitellään pelin todenmukaiset, historialliset henkilöt, joista pelaajat valitsevat omansa. Hahmot on jaoteltu neljälle kaksipuoleiselle pahvilätkälle. Joitain nimiä näistä kahdeksasta mainitakseni mukana ovat muun muassa kaikkien tuntemat perusnaamat Sir Richard Arkwright (23.12.1732 – 3.8.1792), Eliza Tinsley (17.1.1813 – 17.1.1882), Isambard Kingdom Brunel (9.4.1806 – 15.9.1859), George Stephenson (9.6.1781 – 12.8.1848), James Watt (30.1.1736 – 25.8.1819), Robert Owen (14.5.1771 – 17.11.1858), Sir Henry Bessemer (19.1.1813 – 15.3.1898) sekä Eleanor Coade (3.6.1733 – 16.11.1821). Maistuu!

Kustakin teollisuusmogulista on mukana myös kattava historiikkipalsta, jota kukaan ei tule koskaan lukemaan.

Pelin historianmukaisuudesta vastaa Judith Bennett. Että jos tuntuu, etteivät tiedot natsaa Wikipedian kanssa, kandee varmaan laittaa vähän postia muijalle.

 

Unboxing Brass: Lancashire

Pelilaatikon sisälle on ympätty kelmua ja tukipahveja joka suuntaan. Ne pitävät osat tukevasti paikallaan kuljetuksen ajan.

Unboxing Brass: Lancashire

Vähitellen paljastuu peliä varten suunniteltu muovikehikko, jonka on määrä pitää osat paikallaan jatkossakin.

Unboxing Brass: Lancashire

Näyttää melkein siltä, että tilaa on aika reippaasti enemmän kuin muutamat hassut osaset tarvitsevat. Saatan toki olla väärässä vielä tässä vaiheessa.

Brass: Lancashire on hämmentävän jämerää tekoa

Jo se, että peliin on suunniteltu erillinen ”kaukalosisus” kertoo suunnittelun huolellisuudesta. Mutta jumalaare, kun otin oranssin muovikehikon pois, huomasin, että lisäksi se on vieläpä tuettu lokeroreunojensa sisäpuolelta paksuilla pahvisuikaleilla! En ole ennen kokenut tällaista. Tämä peli on totisesti tehty kestämään.

Pelin korteille on suunniteltu oma lokeronsa, kuten kuvasta näkyy. Totesin tosin, että se toimii parhaiten korteille, joilla pelataan ns. paljaalteen. Kumeja käyttävät pelaajat haluavat asettaa korttinsa viereiseen slottiin (yllä olevassa kuvassa slotti jossa nyt näkyy pussillinen puunappuloita). Siihen ne mahtuvat juuri sopivasti. Toki riippuu varmaan myös siitä, minkä merkkisistä suojista tykkää. Itse olen tykästynyt Tin Maniin.

Kickstarter-kampanjan venytystavoite takasi pelin korteille Linen Finish -viimeistelyn, eli ne kestävät käyttöä peruskortteja paremmin vaikka ei korttisuojiin satsaisikaan.

 

Unboxing Brass: Lancashire

Pelilauta on taivaallisen kaunis taideteos jo itsessään. Jos se ei vielä tullut selväksi.

Taideteos, joka kisaa mestareiden sarjassa

Nyt täytyy kyllä jo alkaa harkitsemaan, onko tämä kenties pelihyllyni kaunein europeli. Jos ei jopa ohi, niin vähintäänkin samalla viivalla mennään Trickerionin, Anachronyn ja Scythen kanssa. Eikä se ole ihan vähän se.

 

Unboxing Brass: Lancashire

Yllättävän vähän pelissä on irtokomponentteja (plus tietysti ne pahvinappulat..)

Maltillinen määrä komponentteja

Brass: Lancashire -pelissä ei antauduta arvan vietäväksi. Kaikki on kiinni pelaajan päätöksistä, taktikoinnista ja kourallisesta kortteja. Tämän vuoksi mukana tulevien komponenttien määrä näyttääkin jokseenkin vähäiseltä. Toki tähän lisätään sitten pelaajakohtaiset pahvinappulat, jotka lisäävät peliin junia/lauttoja, tehtaita sekä kaivoksia ja satamia.

Näyttää lupaavalta pelin setuppiasettelua ajatellen.

 

Unboxing Brass: Lancashire

Brass: Lancashire Deluxe -pelin mukana tulee heti valmiina arvokkaat ”chipit” masseja kuvastamaan. Niille on oma, jämerä muovikotelonsakin.

Unboxing Brass: Lancashire

Mukana tulevat pokeri-chipit tuntuvat ihanilta karvaisilla kämmenillä, ja näyttävätkin aikas kivalta. (Brass: Lancashire Deluxe Edition)

Brass: Lancashire Deluxe Edition lisää peliin lisäarvoa

Tämä minun vähän parempien ihmisten versio tulee numeroidussa laatikossa ja mukana on myös yllä näkyvät pokeri-chipit. Muoviset chipit korvaavat perusversion kuppaiset pahviset kolikot. Ja sellaisia nyt ylipäätään alentuvat käyttämään ainoastaan köyhät ja orvot. Pthyi!

Chipit tuntuvat laadukkailta ja painavilta. Myös niiden väritys ja graafinen ilme antaa samanlaisia hyvänolon tunteita kuin pelin muutkin komponentit.

 

Brass: Lancashire Iron Clays

Iron Clays -lisäherkku antaa pelille kuin pelille hieman deluxe-tuntua. (Kuva: Kickstarter)

Iron Clays

Tästä oli sitten vielä saatavilla sellainen Iron Clays -lisäkilke, jossa ”kolikkosetti” on vähän vielä laajempi. Siinä on mukana keltaiset satasen chipit ja se on tarkoitettu käytettäväksi eri pelien kanssa. Pelipöydän vakiokalustoa, siis. Ihan halpa se ei ollut, mutta näyttäähän se toki mainoskuvissa aikas maukkaalta.

Kieltämättä hieman nyt keljuttaa, etten sitten ottanut sitä mukaan pelisettiin…

 

Unboxing Brass: Lancashire

Brass: Lancashire Deluxe on kaiken kaikkiaan aikas kiehtova pelipaketti.

Laatuputiikki, joka toimittaa

Kyllä viimeistään näiden rakkauden hedelmien myötä on selvää, että Roxley Games on päässyt allekirjoittaneen laatujulkaisijoiden listalle. Ja se lista on muuten lyhyt.

 

Erittäin laadukas paketti, joka viihdyttänee pitkään

Eihän sitä koskaan tiedä, viihtyykö peliporukka tämän parissa, mutta arvaan, että Brass: Lancashire ja Brass: Birmingham ovat tulleet jäädäkseen. Trickerion teki jo vaikutuksen, koska siinä pelaaja voi taktisesti hallita omia oddsejaan hyvinkin tarkasti, joten tämä tuskin tekee poikkeusta.

Ja hyvä niin, koska harmillisesti tähän ei ole suunniteltu minkäänlaista yksinpelimuotoa…

 

0 0 votes
Artikkelin laatu
Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] meidän aikuisten pelattavaksi Brass: Birmingham (2018) lautapeli. Olin ihastellut kuvia pelistä Lautapelihelvetti-blogissa ja ajattelin silloin, että hankin sen jostakin käsiini. Ja onhan tämä livenäkin nähtynä […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x