Advanced Squad Leader — Peli, josta on vaikea tykätä paperilla - Lautapelihelvetti

Advanced Squad Leader — Peli, josta on vaikea tykätä paperilla

Advanced Squad Leader on suuri. Se on vaikea. Se on vanhanaikainen. Eikä sitä saa mistään.

Advanced Squad Leader on suuri. Se on vaikea. Se on vanhanaikainen. Eikä sitä saa mistään.

Advanced Squad Leader on niitä pelejä joita ei voi suositella kaikille

Mikäli luit juttusarjani ensimmäisen osan ja palasit tämän jutun pariin, lienee kiinnostuksesi herännyt peliä kohtaan. Se on hienoa. Mutta on hyvä tiedostaa pari asiaa, jotka väistämättä karkottavat ison osan nykypäivän pussihousupelaajista.

ASL menee samaan yyberpelikategoriaan Kingdom Death: Monsterin kanssa. Peleissä on lukuisia yhteneväisyyksiä vaikka edustavatkin aivan eri genrejä. Selvää on, että kumpikaan näistä ei sovellu ihan kaikille. Ymmärrettävästi Advanced Squad Leaderista on vaikea innostua palavasti, jos sitä tuijottaa pelkästään kyynisenä ominaisuuslistana.

 

Otetaanpa siis tähän väliin pienimuotoinen ’reality check’ ennen kuin suin päin innostut sotimaan:

 

  • ASL on erittäin kallis. Ensimmäisenä alta pois tämä suurin kompastuskivi, joka suttaa markettipeleihin hurahtaneiden ostohousut oitis. Tosiasia nimittäin on, että pelkkä 2nd Edition Rulebook — jos sellaisen ylipäätään onnistut jostain löytämään — maksaa aina sen 80-120 euroa*, plus mahdolliset lisäkulut. Etkä tietenkään tee sillä yksinään vielä mitään. Vähimmäisvaatimuksena sääntökirjan lisäksi on Beyond Valor (3rd Edition) -perusmoduuli (noin 100-140e). Moduuli on onneksi aika kattava. Saat pelattavaksi sakemannien ja neukkujen laajat sotavoimat sekä raudanlujan kourallisen suomalaisia. Tyhjästä aloittavan pelaajan onkin hyvä varautua luottokortin vinkumiseen mikäli mielii saada ne tuoreimmat painokset pelin moduuleista (uusimmat painokset suositeltavia, eivät pakollisia).
  • ASL on erittäin laaja. Tämä menee oikeastaan vielä tuohon ykköskohtaan, sillä edellä mainittujen lisäksi on hyvin todennäköinen pakkohankinta myös ne muut perusosat, kuten jenkit, britit, japanialaiset, fransmannit ja italiaanot. Sekä tietysti meidän suomalaisten ihkaoma Hakkaa Päälle! -perusmoduulimme (torille!!!). Siihen sitten päälle vielä karttapaketti jotta voi pelata kaikkia skenaarioita, sekä kokoelmapaketissa pienempiä kansakuntia jos maistuu. Ja kun kaikki muu jo löytyy, niin tarjolla on myös kymmenittäin skenaariopaketteja. Jo sillä, että omistaa parikin perusmoduulia saa pelattua tolkuttoman määrän skenaarioita joihin uppoaa lukemattomia pelitunteja.
  • ASL on erittäin monimutkainen. Advanced Squad Leader on kuuluisa loputtomista sääntöpoikkeuksistaan. Ihan jokaiselle asialle on sen sata erilaista poikkeusta, riippuen kelistä, horoskoopeista, naamakertoimista ja muista mitä tärkeämmistä asioista pelikentällä. Sääntökirjan lukeminen on kuin teknisen konemanuaalin tavaamista. Se on hidasta, se on takeltelevaa, se on tarkkaa.
  • ASL tarvitsee ASL:n toimiakseen. Totta puhuen tämä kohta on perberistä. Ostaessasi jonkun yksittäisen edellä mainitun lisämoduulin, tulet huomaamaan, että sen kymmenistä kutkuttavista skenaarioista pystyt todennäköisesti pelaamaan vain noin 20-30%, sillä sinulla ei vielä ole tarvittavia maastokarttoja tai erikoiskalustoa — ne olisivat joskus kymmenen vuotta sitten tulleet siinä paketissa mitä ei enää myydä missään! Nice. Toki sitten kun useampia moduuleita alkaa hyllystä löytymään, aukenee mahdollisuuksien taivas.
  • ASL ja identtiset erilaiset versiot. Kun on hankkimassa mitä tahansa pelin julkaisua, on oltava todella tarkkana niiden versioista ja painatusvuosista. Esimerkkinä vaikkapa Armies of Oblivion -lisämoduuli, painettu vuosina 2006-2018 (Lue tarkkaan BGG:n eri painosten erot). Pakkaukset ovat identtisiä, mutta sisällöissä merkittäviä eroja. Ja tavallista on, että verkkokaupoissa on tuotekuvassa väärä versio vaikka se olisikin juuri se mitä etsitään. Joutunee siis lähettelemään e-postia.
  • ASL perustuu pitkälti onneen. Toisille pelaajille noppapelit aiheuttavat syyhyä (mikä on tavallaan ihan ymmärrettävää, jos ei osaa heittää). Siinä tapauksessa Advanced Squad Leader ei välttämättä sovellu, sillä pelissä aikalailla kaikki ratkaistaan kutosen nopilla. Jäljelle jää vain taktiset valinnat ja ympäristön hyödyntäminen riskien minimoimiseksi. Aina sekään ei pelasta, sillä onni on armoton.
  • ASL-sessiot kestävät tunteja. Usko tai älä. Kun aloittaa skenaarion, menee pelaajilta alkuun hyvä tovi etsiä vaaditut yksiköt ja asetella ne paikalleen. Sen jälkeen voi varata vähintään 2-3 tuntia lyhyen skenaarion läpäisyyn (mikäli peli on tuttu), pidemmissä yhteenotoissa puhutaan jo koko päivän (tai viikonlopun) istunnoista. Eli talkkia nivusiin jo lounastauolla.
  • ASL on aina Out of Print. Tämä on pelin huonoin puoli. Ja vaikka tavallaan ymmärrän, ettei pelin osia tuoteta varastoon seisomaan, on aika käsittämätöntä nykypäivänä, ettei edes pelin perussääntökansiota tai taskukirjaversiota ole saatavilla kuin harvakseltaan vuosien välein**. Ja silloinkin vain yksittäisiä kappaleita! Niitä saa sitten metsästää pitkin Eurooppaa, huonolla tuurilla Briteistä tai Yhdysvalloista asti.

* Sääntökansion hinta, johon saa lisättyä uusia sivuja. Löytyy myös taskukokoisena nidottuna kirjana ja digitaalisena edullisemmin.

** Digiversiota on saatavilla aina.

 

Advanced Squad Leader on peli joka negatiiviset puolet selätettyään vie mukanaan.

Advanced Squad Leader on peli joka negatiiviset puolet selätettyään vie mukanaan.

Kurja peli, mutta palkitseva

Kuten edeltäneestä listauksesta huomannet, ei tämä peli mitään koko perheen hauskaa ole. ASL vaatii omistautumista. Pelistä kiinnostuvalta tuleekin löytyä sekä hermoja, että massia päältä. Huomasin sen heti kun aloin tutustumaan aiheeseen hieman lähemmin. Mutta mikäli siihen junaan lähtee, kyllä se palkitsee. Tavallaan nuo kaikki kohdat kääntyvät positiivisiksi heti kun onnistut löytämään pelikopion ja pelikaverin. Tämä on taas niitä pelejä joissa yksikään pelikerta ei toista itseään, vaikka alkuasetelma olisi tuttu.

Mutta miten edes tutustua, jos budjetti ei jousta?

Seuraavia vaihtoehtoja harkitsin alkuun ihan vakavasti, koska pidin peliä varsin tyyriinä. Lopulta pelin painatushistoriaa tutkittuani päädyin sitten kuitenkin nöyrästi vinguttamaan korttia ja hankkimaan täys-ASL:n uutena. Nykyisten perusmoduulien sisältöjä on huomattavasti laajennettu ja fiksattu uuspainosten myötä, ja useimpiin on ympätty mukaan myös vanhoja pienempiä moduuleita.

Mutta mikäli ei välitä sääntöviilauksista ja tykkää syödä dyykatun nistipadan sijasta ihan oikeaa ruokaa, seuraavaksi pari ihan kelpo vaihtoehtoa millä pääsee alkuun edullisemmin.

 

Ykkösedikkaa voi saada Ebaysta hyvinkin huokeaan hintaan hyväkuntoisena. Sääntöihin on ymmärtääkseni tullut tosin sen koommin aika paljon kehitystä, vaikka perusmekaniikat pysyvät samana.

Ykkösedikkaa voi saada Ebaysta hyvinkin huokeaan hintaan hyväkuntoisena. Sääntöihin on ymmärtääkseni tullut tosin sen koommin aika paljon kehitystä, vaikka perusmekaniikat pysyvät samana.

Vanhassa ei välttämättä vara parempi, mutta kyllä silläkin pelaamaan pääsee

Okei, jos unohdetaan hetkeksi nuo hillittömät hinnat uusien painosten suhteen, voi alkuun päästä vanhallakin. Olettaen, että haluat ”oikean” ASL:n. Ylläoleva pikahaku Ebayssa tarjoaa parilla kympillä antiikkisen version pelin sääntökansiosta.

Vanhoja editioita on myynnissä hyvinkin edullisesti, mutta sen verran kaukana, että niissäkin on omat kuoppansa. Kun halpaan hintaan alkaa ynnäilemään rahtikulut, tullimaksut ja 24% arvonlisäveron, on lopputuloksena pian jo EU:sta ostettavan uusimman painoksen hinta. Eli kannattaa aina hetki laskeskella hankinnan lopullista hintalappua. Tässä auttaa esim. Tullilaskuri.

Mikäli vintiltä löydetyt kopiot riittävät, saanet eBaysta tai BoardGameGeekistä kohtuuhintaan koko setin. Moduuleineen kaikkineen. Ainakin yleisimmät moduulit ovat saatavana alkuperäisinä Avalon Hillin painoksina välillä hyvinkin huokeaan hintaan ja usein jopa aivan iskemättöminä. Mutta vielä kerran: suosittelen selvittämään ne lisäkulut ettei harmita jälkeenpäin.

 

Advanced Squad Leader Starter Kitit ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa. Melko usein tosin loppu kaupoista. (Kuva: MMP)

Advanced Squad Leader Starter Kitit ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa. Melko usein tosin loppu kaupoista. (Kuva: MMP)

Kevyesti alkuun Starter Kiteillä, suositeltava tapa aloittaa tutustuminen

Multi-Man Publishing ymmärsi aikanaan lisenssin saatuaan, ettei tällaista monsteripeliä kaksituhattaluvulla kukaan osta sokkona. Siihen tarpeeseen kehitettiin helpommin omaksuttavat kevytversiot, ASL Starter Kitit, joita on tätä kirjoittaessa ilmestynyt neljä (jalkaväki, tykit, ajoneuvot ja Tyynenmeren rytinät). Ensimmäinen kattaa jalkaväkimittelöt ja on verrattain kevyt säännöiltään. Sitä on myös saatavilla aika hyvin monesta paikasta.

Myöhemmissä paketeissa tulee ensimmäisen sisältämät perussäännöt, ja lisäksi vielä tykkiä ja tankkia menoa värittämään (ihan varma en tosin ole, tuleeko riittävästi perusnappuloita mukana, jos hankkii pelkästään Starter Kit 2-4:n).

Hintaa tällaisella tarvittavat osat sisältävällä stand-alone-paketilla on kohtuulliset 20-30e ja silläkin rämistelee jo pitkään. Samakin skenaario voi muuttua erilaiseksi parin sattumuksen ja erilaisten lähestymistapojen myötä.

 

Täysi yhteensopivuus, aloititpa millä tahansa

Sekä vanhempien edikoiden että Starter Kittien kanssa aloittaessa on ilo huomata, että niiden kaikki yksiköt ja kartat ovat keskenään yhteensopivia. Etenkin, jos pystyt elämään eripaksuisten maastokarttojen (mounted vs. kartonki) kanssa. Grafiikoissa voi havaita pieniä eroja, uudempien ollessa tarkempia, mutta jokaisella pelaajalla näkee sekä uusia että vanhoja pipanoita, ja hyvin soljuu pelit. Toki pieniä päivityksiä on tullut painosten myötä sinne tänne, mutta ei mitään radikaalisti peliä pilaavaa.

Pystyt myös saumattomasti liittämään Starter Kittien kartat ja yksiköt täys-ASL:ään, mikäli harrastus kehittyy sille tasolle. Ja niille todennäköisesti löytyy jopa käyttöä! Teoriassa voit siis ostaa myöhemmin pelkästään uusimman sääntökirjan ja olet ajan tasalla. Aloititpa miten vain, missään kohden ei mene pennoset harakoille.

 

Mikä fiilis, vieläkö kiinnostelee?

Sainko sinut jo epäröimään pelin mielekkyyttä? Vai lähditkö heti hankkimaan omia perusmoduuleita? Kommentoi! Ja mikäli on juttuideoita tai toiveita ASL-aiheen parista, kerro, niin katsotaan mitä tapahtuu.

[HUOM: Artikkeli on syntynyt vain vähän pintaa raapaisseen kirjoittajan toimesta, joten mikäli löysit asiattomia asiavirheitä, ilmoitathan niistä niin laitetaan noileasti korjaten. Kiitos!]

 

4.8 4 tykkäystä
Artikkelin tasokkuus
Tilaa ilmoitukset
Ilmoita minulle
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit