Advanced Squad Leader — Haaveena hermoromahdus - Lautapelihelvetti

Advanced Squad Leader — Haaveena hermoromahdus

Advanced Squad Leaderiin on julkaistu satoja erilaisia skenaarioita, näyttämöinään lukuisat eri maailmankolkat. Tässä suomalaiset korpisoturit ovat saaneet tehtäväkseen siivota nuo inhat, suolakurkunkatkuiset karvalakkineukut pois maisemia pilaamasta. Ja sehän tapahtuu!

Advanced Squad Leaderiin on julkaistu satoja erilaisia skenaarioita, näyttämöinään lukuisat eri maailmankolkat. Tässä suomalaiset korpisoturit ovat saaneet tehtäväkseen siivota nuo inhat, suolakurkunkatkuiset karvalakkineukut pois maisemia pilaamasta. Ja sehän tapahtuu!

Advanced Squad Leader on aloittelijalle saakutin kivinen tie oppia

Kirjoitan lähiaikoina jutun tai pari ehkäpä maineikkaimmasta wanhan liiton taktisesta sotapelistä, Advanced Squad Leaderista. Pelikokonaisuus kiinnostelee, mutta huomasin nopeasti, ettei Suomesta löydy yhtäkään aloittelijan pelkoa ja tiedonjanoa lieventävää artikkelia aiheesta — vaikka peliä on pelattu jo vuosikymmenet!

Jos jotain kirjoitettua aiheen tiimoilta löytyy, esittelyt tuppaavat olemaan lyhyenläntiä tai keskittyvät pääosin pelisarjan historiaan ja tekniseen toteutukseen (mitä toki minunkin jutuissani tullaan sivuamaan).

Ainoan peliä koskevan tiedon suomeksi löysin Lautapelioppaan mainiosta artikkelista. Vaikka todettakoon nyt rehellisyyden nimissä, ettei tuokaan minua varsinaisesti lämmittänyt ollessaan vain melko kevyt pintaraapaisu. Lähinnä se herätti kalvavan epätietoisuuden. Oli saatava tietää lisää. Mutta hyvä niin!

Aihe, jota sedät tahtovat pimittää

Ja kyllä, tässä kohden yleensä joka toinen hinttapuli alkaa selventämään kuin tyhmälle lapselle, että ”Intternetistä kyllä löytyy kaikki kun vaan etsit”.

Siinä kun sitten silmälasiensa asentoa nenänvarrellaan kohentavat, totean ykskantaan, ettei kiinnosta. Olisin halunnut heti alkuun helposti jotain, mihin tarttua. Mielellään ilman helvetillistä penkomista ja hakutermien kokeilua. Ja jos ihan vaikka suomeksi – suomalaisten näkökulmasta – olisin jotakin mellevää materiaalia löytänyt, olisi totisesti siltä istumalta maistunut. Itseäni kiinnostaa pelin herättämät fiilikset enemmän kuin foorumeiden sääntökinastelut, joten aika laihoilla eväillä siinä oltiin kun ei peliä tunne.

Jos totta puhutaan, en ole löytänyt edes maailmalta kovinkaan kiinnostavia esittelyjä pelistä. Mainospuheet ja sessioraportit sivuutin oitis, ja loput onkin sitten pääasiassa jotain pienen piirin foorumipostauksia joissa puhutaan lähinnä spesifeistä sääntökohdista.

Etenkään pelin pariin sukeltamisesta ja alkuunpääsemisestä en löytänyt mitään kaikenkattavaa. Ei jumalauta ihme siis, että vähän on ollut vaikeaa löytää yhteisöön uusia pelaajia! Toivonkin, että artikkeleistani olisi pientä apua vallitsevaan tilanteeseen, ja niiden avulla saataisiin uusia pelaajia innostumaan tästä kutkuttavasti nimikkeestä.

 

Advanced Squad Leader sopii blogin konseptiin kuin nystyrät nektariin

Koen, että Advanced Squad Leader sopii täydellisesti Lautapelihelvetin konseptiin. Nimike, jonka täytyy löytyä täältä. Se on erittäin suuri, se on erittäin vaikea, se on erittäin hintava, ja — mikä tärkeintä — se erittäinkin synnyttää tarinoita!

Kuten aiemmin esitelty Target For Today, myös ASL pohjautuu pitkälti taulukoihin, noppien nakkeluun ja yllättäviin ongelmatilanteisiin reagointiin. Näitä sitten sopivasti kerronnalla kuorrutettuna syntyy jo sen sortimentin Korkeajännitystä että ”Mein gott!” parahtaisi jo saksalainenkin.

 

Alkuperäinen Squad Leader oli verrattain simppeli ilmestys. Soveltuu vielä nykyäänkin vaikkapa rennoksi kesäpeliksi.

Alkuperäinen Squad Leader oli verrattain simppeli ilmestys. Soveltuu vielä nykyäänkin vaikkapa rennoksi kesäpeliksi.

Pian viisikymppinen pilkunn…viilaaja

Advanced Squad Leader on yksi vanhimpia elossa olevia lautapelisarjoja jota kehitetään yhä. Sen edeltäjän, Squad Leaderin tarina alkaa jo vuodesta 1977. Pelissä oli jo aikanaan aikalaisiaan kattavampi kuvaus ryhmätason taktisesta toiminnasta. Muutamien lisäosien jälkeen suunnittelijat totesivat kuitenkin ykskantaan, ettei homma enää lennä sen aikaisen sillisalaatin kanssa. Liian sekavaksi mennyt ja kaikki aivan solmussa. Joten päätettiin yhdistellä ja johdonmukaistaa ohjeita ja luoda yhtenäinen pelisysteemi.

Uusittu versio näki päivänvalon vuonna 1985. Advanced Squad Leader oli syntynyt.

Pelisysteemi todettiin sen verran toimivaksi, että se taitaa olla yhä likimain alkuperäisessä muodossaan. Toki vuosikymmenet ovat tuoneet mukanaan paljon hyviä korjauksia ja tarkennuksia. Nykyisin sääntökirja kaikkine lisäyksineen sisältääkin satoja sivuja pikkutarkkaa tietoa. Lääf.

 

Kusenkeltainen Squad Leader ja maahantuojan suomeksi kääntämä ohjekirja! Tällaista ei ole nähty sitten seitkytluvun. Tuohon aikaan myös Dead Kennedysien kotimaisten albumipainosten sanoitukset suomennettiin isolla vaivalla omaksi vihkosekseen levyn mukaan. Hullua meininkiä. Pakko arvostaa.

Kusenkeltainen Squad Leader ja maahantuojan suomeksi kääntämä ohjekirja! Tällaista ei ole nähty sitten seitkytluvun. Tuohon aikaan myös Dead Kennedysien kotimaisten albumipainosten sanoitukset suomennettiin isolla vaivalla omaksi vihkosekseen levyn mukaan. Hullua meininkiä. Pakko arvostaa.

Squad Leaderista puuttui vielä se ”Advanced”

Itse pääsin pelisarjaan käsiksi melko sattumalta. Irtosi joskus Lautapelikirppikseltä tuo originaali Squad Leader käytettynä sopivan huokealla, joten ajattelin sen kautta tutkia, mikä tuossa tarunhohtoisessa pelinimessä niin viehättää. En siinä kovin pitkälle tuolloin päässyt, sillä sääntöjen jotenkin kiemurainen olemus hidasti oppimista. Tämä siltikin, vaikka käytössä oli sama Avalon Hillin ”ohjelmoitu säännöstö” kuin muillakin firman tuolloisilla nimikkeillä. Ne muut vain ovat jotenkin helppotajuisempia.

Tilannetta ei auttanut suomennettu(!) lisävihkonen, jossa sääntöjä yritettiin avata tavan tallaajalle kotimaisittain. Saattoi jopa vaikeuttaa ymmärtämistä, koska pelin terminologia on tutumpi englanniksi. Jätin sen suosiolla pelilaatikkoon, vaikka arvostan kyllä suuresti sitä vaivaa jota sen eteen on nähty. Harmi, ettei suomentajaa mainita missään, hän olisi tähän nimensä ansainnut.

Blah

Alkuperäinen Squad Leader tuntui jotenkin vähän myös… tylsältä. Pintapuoliselta. Ikävä sanoa näin, koska ihan kivaa sotimista sekin, mutta se ”jokin” tuntui puuttuvan. Muutaman pelikerran jälkeen peli jäikin vaille huomiota, vaikka pariin kertaan se tuli vielä esille kaivettua. Olin tässä vaiheessa jo tietoinen, että käsissäni oli pelkkä köyhä ja vanhentunut karvalakkimalli tuosta kehittyneemmästä Advanced-versiosta. Tuolloin oli parempiakin pelejä saatavilla, joiden oppimiskäyrä on paljon helpompi, joten sen taistelun Squad Leader hävisi. Mutta sotaa se ei vielä ollut hävinnyt.

 

(Perus)pelin täysi säännöstö sekä ASL Starter Kit #3 -ohjevihkonen. Kolmas SK-paketti sisältää jo jalkaväen lisäksi myös tykit ja ajoneuvot. Näiden sääntölisäysten myötä tuo pikaopas on aikalailla yhtä paksu ja kattava kuin alkuperäinen Squad Leaderin koko ohjelehdykkä. Sen avulla perusteet on helpompi sisäistää, mutta jättää väistämättä nälkäiseksi — huomaahan jo mittasuhteitakin vertaamalla, että "jotain ehkä puuttuu".

(Perus)pelin täysi säännöstö sekä ASL Starter Kit #3 -ohjevihkonen. Kolmas SK-paketti sisältää jo jalkaväen lisäksi myös tykit ja ajoneuvot. Näiden sääntölisäysten myötä tuo pikaopas on aikalailla yhtä paksu ja kattava kuin alkuperäinen Squad Leaderin koko ohjelehdykkä. Sen avulla perusteet on helpompi sisäistää, mutta jättää väistämättä nälkäiseksi — huomaahan jo mittasuhteitakin vertaamalla, että ”jotain ehkä puuttuu”.

Ensimmäinen maistiainen on aina ilmainen

Kun tuossa joskus pari vuotta sitten tarjoutui tilaisuus päästä paikallisen ASL-veteraanin kanssa testaamaan tätä ”oikeaa versiota” (joskin sopivasti kevennettynä), tartuin välittömästi tilaisuuteen. Rakastuin Advanced Squad Leaderiin siltä istumalta, ja haluni pelata lisää on vain kasvanut sen koommin. Asiaa edesauttoi, kun hän vieläpä lainasi oman Starter Kitinsä minulle, jotta opetteluni ei jäisi siitä kiinni.

Reilut pari viikkoa sitten olin viimein valmis aloittamaan Starter Kitillä ASL:n perusteiden opiskelun. Ryhdyin junttaamaan kevennettyjä sääntöjä päähäni heti kun päätös kokonaisen pelin hankinnasta oli syntynyt. Viikon verran meni odotellessa täys-ASL:n sääntöjen saapumista Belgiasta, josta yhden kappaleen onnistuin itselleni löytämään. Lainaan saamani kevytversio auttoi pahimpiin ensioireisiin, josta olen hyvin kiitollinen. Sain kastella sukistani ensin vain varpaat.

 

Pelistä löytyy pienen pieni erikoissääntö jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen. Ja sen poikkeus. Esimerkkinä tarkk'ampujan aktivoituminen (A14.1 SAN), jonka joka toinen lause sisältää poikkeuksen (EXC:, mikä on tietysti aivan eri kuin EX:). Nykypäivänä nämä turhahkot* sivuhuomiot kirjoitettaisiin ehkä sinne niille kuuluviin erikoisosioihin tai sivun reunaan, jotta itse perussäännön lukeminen ei kävisi työstä. (*EDIT 01/2023: EIVÄT OLE TURHIA YKSIKÄÄN! Paitsi joskus.)

Pelistä löytyy pienen pieni erikoissääntö jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen. Ja sen poikkeus. Esimerkkinä tarkk’ampujan aktivoituminen (A14.1 SAN), jonka joka toinen lause sisältää poikkeuksen (EXC:, mikä on tietysti aivan eri kuin EX:). Nykypäivänä nämä turhahkot* sivuhuomiot kirjoitettaisiin ehkä sinne niille kuuluviin erikoisosioihin tai sivun reunaan, jotta itse perussäännön lukeminen ei kävisi työstä. (*EDIT 01/2023: EIVÄT OLE TURHIA YKSIKÄÄN! Paitsi joskus.)

Advanced Squad Leader on niche nichen joukossa

Nykypäivänä joukkuetason strategiapelejä on jos jonkinmoisia, ja moni niistä jopa oikein hyviäkin, kuten Conflict of Heroes. Tästä huolimatta ASL pitää silti pintansa pienen, vekkulintuoksuisen hoocee-piirinsä parissa. Ja satunnaisesti saa yhden tai kaksi uutta pelaajaakin houkuteltua sakiaan joukkoonsa.

Se vähäinen tieto mitä minulle tästä pelistä on kertynyt, on sen tolkuton syvyys ja tarkkuus, jollaiseen ei muissa aihepiirin peleissä ylletä. Ei nykypäivän hektisessä syklissä elävän pelaajan mielessä ensimmäisenä ole, minkälaisia erityisruokavalioita sotilasryhmässä on, tai mikä on heidän kengänkokonsa. Tai minkä pulttikoon avaimella Jagdpanzer IV 75mm PaK 39 L/48:n etutelan vaihto tapahtuu. Hieman jos kärjistän. Mutta suunnilleen näin tarkkaan on ASL:n ryhmätason tarkkuus toteutettu. Nykymarkkinoilla ei tämän pieteetin kehitystyöhön ole resursseja.

Advanced Squad Leaderissä on havaittavissa ikiaikaista nerokkuutta, sillä näennäisen vähäisellä mekaniikalla (pääasiassa kaksi kuusitahoista arpaa hoitaa kaiken) saadaan toteutettua hämmentävän tarkkaa taistelukentän tunnelmaa. Yksityiskohtia tutkiskellessa ja peliä pelatessa olen monesti jäänyt sanattomaksi.

Omien taktisten valintojen lisäksi pelisysteemi simuloi hienosti sodan epämääräisyyttä ja onnekkaita sattumia. Yksikään pelikerta ei ole samanlainen.

Ranskalaiseen vajaan kätketty raskas konekivääri vikaantuu juuri sillä sekunnilla, kun se on valmis niittämään panssarikrenatööriryhmän jokaisen sotilaan syksyiselle aukealle vailla armonhäivää. Konekivääriä roplataan vimmatusti, ja sillä välin onnestaan tietämättömät krenatöörit ehtivät pienen metsikön suojaan toteuttamaan tehtävänsä. Metsiköstä käsin yksikkö pystyy väijyttämään vihollisen telatykin kasapanoksella. Tuhotyö johtaa kuitenkin siihen, että telavaunun tankit ja ammukset räjähtävätkin yllättäen julmasti roihuten, levittäen palavat polttoaineet myös heidän metsikköönsä.

Vihollinen on saanut konekiväärin kuntoon. Liekkejä pakenevat, kauhuissaan juoksevat panssarikrenatöörit niitetään piiskaavilla lyijysarjoilla viimeiseen mieheen. TA-KA-TA-KA-TAKA… Yksikään ei pääse kohtaloaan pakoon. Nuo hädin tuskin aikuisikään ehtineet nuorukaiset lahdataan viimeiseen mieheen samaiselle nurmikentälle jolta he vain hetkeä aiemmin täpärästi pelastuivat…

 

Kevyesti alkuun

Tämä oli tällainen kevyt, pieni alustus ja lämmittely pitkästä aikaa. Seuraavassa jutussa käsittelen syitä, miksi Advanced Squad Leaderin ei pitäisi kiehtoa ketään, ainakaan teoriassa.

Mukavaa olisi jos kommentoit mitä aatoksia artikkelini sinussa herätti, tai jos on jotain mitä erityisesti haluaisit tietää pelistä (mitä nyt uutena pelaajana osaisin kertoa). Mikäli on juttuideoita tai toiveita ASL-aiheen parista, niin kerro, katsotaan mitä tapahtuu.

[Artikkeli on syntynyt vain vähän pintaa raapaisseen kirjoittajan toimesta, joten mikäli löydät asiattomia asiavirheitä, ilmoitathan niistä niin laitetaan noileasti korjaten. Kiitos!]

5 1 tykkää
Artikkelin tasokkuus
Tilaa ilmoitukset
Ilmoita minulle
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit