Trickerion – Dahlgaard’s Academy (Kickstarter) - Lautapelihelvetti

Trickerion – Dahlgaard’s Academy (Kickstarter)

Trickerion – Dahlgaard's Academy

Trickerion – Dahlgaard’s Academy (Kuva ripattu Kickstarter-videosta. Älä vain kerro kenellekään.)

Vuosituhannen paras europeli saa kokoisensa lisäosan! On ollut epävarmaa, nähdäänkö pelille jatkoa, sillä peruspelinkin saatavuus on ollut viime vuosina ajoittain kiven alla. Mutta vielä mitä! Mindclash Games on — pelin henkeen istuen — esiripun takana valmistellut suurta, laadukasta lisäosaa yli vuoden päivät tähän jo valmiiksi täyteläiseen peliin.


Juuri nyt on vielä viikon verran käynnissä kahden viikon mittainen Kickstarter-kampanja, josta voi saada koko pelin upeassa keräilyboksissa kaikkine herkkuineen. Nam. Kampanja on kerännyt jo ensimmäisen viikon aikana yli $360,000 dollaria — alkuperäisen tavoitteen oltua vain hellyttävät $30,000 dollaria.

Laatikollinen silkkaa eksotiikkaa

Olenko muuten vielä kertonut että rakastan tätä peliä? Kyllä vain. Trickerionissa on aivan uskomattoman hienosti saatu europelin mekaniikoilla luotua illuusio 19. vuosisadan vaihteen temppuheppujen välisestä viiltävästä kilpailusta, jossa kusettajat kusettavat kusettajaa. Jokainen haluaa osansa kansan ihailusta ja masseista, eikä kaihda keinoja menestyksensä saavuttamiseksi.

Voit lukea alkuperäisen Trickerionin peliarvosteluni täältä.

 

Trickerionin Dahlgaard’s Academy -lisäosa laajentaa tempuntekijöiden kavalkadia uusilla naamoilla ja erikoisominaisuuksilla. (Kuva: Kickstarter)

Trickerionin Dahlgaard’s Academy -lisäosa laajentaa tempuntekijöiden kavalkadia uusilla naamoilla ja erikoisominaisuuksilla. (Kuva: Kickstarter)

Odotan innolla mitä uusi Trickerion — Dahlgaard’s Academy tuo mukanaan. Ainakin se lisää pelin tuttuihin osa-alueisiin uutta maustetta, muun muassa neljä uutta temppumaakaria. Nämä laajentavat hahmovalikoiman kolmeen per taikuuden laji.

Kaikki pelaajat valitsevat eri taikuuden lajin osaajan pelin alkaessa. Jokaisella hahmolla on oma erikoiskykynsä. Nyt myös vanhat hahmokortit vaihdetaan uusiin jotta ne toimivat sekä yksinpelissä että tulevan lisäosan kanssa. Ilmeisesti uutta taidekuvitustakin luvassa.

Dahlgaard’s Academy antaa jokaiselle pelaajalle myös ilmaisen lisäapurin, Protégén (eli tuttavallisemmin ”Proteesin”, höhö), pelin alussa. Vaikka juippi onkin alkuun ilmainen lisäkäsi kylillä pörräämiseen, on vempulassa sellainen ominaisuus, että häntä voi myös upgreidata paremmaksi. Kehityksen myötä retale alkaa tosin vaatimaan jo palkkaankin. Hmpff!

Laajennuksia perussisältöön

Hahmokorttien päivityksen lisäksi nykyiseen perussisältöön lisätään uusia sijaintikortteja ja ennustusnappuloita kampanjan venytystavoitteina — ne ovat tosin selvästi jo alunperinkin tarkoitettu mukaan peliin. Samalla myös lisäosa paranee koko ajan, integroituen tiiviimmin peruspeliin. Tähän mennessä Akatemian käyttämä pelilauta on saanut myös kaksipuoleisen taidekuvituksen, huomioiden myös kaksinpelin.

Paketissa tulee mukana myös kangaspussukoita pelaajaroippeiden säilytykseen, sekä omansa kolikoille ja muille härpäkkeille.

Nyt myös metallisia kolikoita on saatavilla. Niitä on ollut tähän mennessä vaikeaa saada vähäisten tuotantomäärien vuoksi. Nyt jos koskaan kannattaa poimia ne edullisesti matkaan tästä kampiksesta.

 

Trickerion ei ole kevyt, eikä se sovellu vähälahjaisille. Kovin väkevät jurritkaan eivät varsinaisesti pelaamista helpota. Kokeiltu on. (Kuva: Kickstarter)

Trickerion ei ole kevyt, eikä se sovellu vähälahjaisille. Kovin väkevät jurritkaan eivät varsinaisesti pelaamista helpota. Kokeiltu on. (Kuva: Kickstarter)

Suht raskasta eurojyystöä

Trickerion on parhaimmillaan neljällä osaavalla pelaajalla. Se saa jokaisen pelivuoron tuntumaan välillä painajaismaisen piinaavalta. Etenkin, jos tarvitsee onnistuakseen pidemmän tehtäväketjun eri puolilla pelilautaa. Vain yhden asian voi tehdä vuorollaan. Sitten saa katsoa vierestä ja pelätä, että joku hoksaa mitä yrität ja kampittaa seuraavan siirtosi. Kun itse onnistuu kampittamaan kanssapelaajansa viekkaudella ja vääryydellä, säilyy siitä seuraava voittajafiilis pitkään. Kerran onnistuin yllättämällä romuttamaan taitavan pelaajan kauaskantoisen suunnitelman totaalisesti, ja sen ilmeen muistan yhä. Ai että.

Voittoon päästäkseen pelaajan täytyy osata hyödyntää kaikkia tarjottuja elementtejä ja käyttää häikäilemättä hyväkseen kaikkia mahdollisia tilaisuuksia pilata muiden pelit.

Yllä olevasta kuvasta nähnee aika nopealla silmäyksellä, ettei kyseessä ole mikään varsinainen lounastauon näpertelyhetki vaan ihan totinen aikuisten peli. Erinäisiä palikoita löytyy heittämällä pari sataa. Kaikki on kuitenkin suorastaan loistavan sääntökirjan avulla helppo oppia ja toimii loogisesti. (Ei mitään Arkham Horror -sääntösekoilua, siis).

 

Vihdoinkin! Trickerion – Dahlgaard's Academy sisältää myös yksinpelibotin, joka todella haastaa pelaajan.

Vihdoinkin! Trickerion – Dahlgaard’s Academy sisältää myös yksinpelibotin, joka todella haastaa pelaajan.

Dahlgaard’s Academy tuo virallisen yksinpelin! Vihdoinkin!

En ole mihinkään peliin niiiin paljoa toivonut laadukasta yksinpelimoodia kuin Trickerioniin. Yhtenä syynä tähän on se, ettei tämän kaliiberin peliä ole helppoa aina saada illanviettoon — etenkään jos jengillä on aikeissaan vetää illan mittaan muutakin kuin pulkkaa.

Eikä vähä mitään, sillä Dahlgaard’s Academy -lisäosan soolovariantin on toteuttanut Benjamin Tieman sekä itse David Turczi. Mestari, joka suunnitteli myös Anachronyn loistavan Chronobotin. Pelin arvostelussa otin mittaa kyseisestä rakkineesta.

Chronobotin hienous piilee sen yksinkertaisuudessa sekä siinä, että se toimii suht järkevästi kuten ihminen toimisi — siis ilman mitään dorkaa warppailumekaniikkaa kuten Scythen Automassa. ”Mr. Turtsi” on luvannut, että Trickerionin botista on odotettavissa Chronobotin kaltaista. Yes please.

 

Eihän tästä perhanan värivilinästä paljoa vielä ymmärrä, mutta Dahlgaard's Academyn soolovariantti vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. (Kuva: Kickstarter)

Eihän tästä perhanan värivilinästä paljoa vielä ymmärrä, mutta Dahlgaard’s Academyn soolovariantti vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. (Kuva: Kickstarter)

Trickerionin soolovariantti toimii monella tasolla

Yksinpeliin on luvattu useita eri tasoja, jotka haastavat yksinäisen känsäkouran toistaan haastavampiin mittelöihin.

En ole ainoa joka odottaa lisärin tuomaa yksinpeliä todella suurella jännityksellä, mitä sieltä tulee. Joitakin pelaajien virittämiä variaatioita on ollut, mutta en ole niitä kokeillut. Tämä on vissiin eräästä sellaisesta vuoden päivät jatkokehitetty versio. Samalla miekkoset ovat lisänneet siihen syvyyttä ja monimutkaisempia valintoja.

Kampanjasivulla on sääntökirjan pdf-luonnos ladattavissa, mikäli kiinnostaa tutustua tarkemmin. Tosin se on vain Word-dokumenttiin verrattava karkea luonnos, joten kovin selkeä se ei itsessään vielä ole.

 

Kickstarter-kampanja tarjoaa vain kolme vaihtoehtoa. Mikäli pelin mielii hankkia, NYT on se hetki. (Kuva: Kickstarter)

Kickstarter-kampanja tarjoaa vain kolme vaihtoehtoa. Mikäli pelin mielii hankkia, NYT on se hetki. (Kuva: Kickstarter)

Halpaa ku saippua, sano

Mikäli peli on hetkeäkään kutkutellut mieltä ja aihepiiri sekä jäätävän kova vaikeustaso kiinnostaa, nyt on oikea hetki hankkia Trickerion sekä samoin tein myös tuleva lisäosa Dahlgaard’s Academy. Yllä näet Kickstarter-kampanjan tarjoamat vaihtoehdot.

Itse päädyin keskimmäiseen päivityspakettiin, koska peruspeli ja minilisäri löytyvät jo entuudestaan. Päivityspaketti parantaa myös kaikkea olemassa olevaa, kuten entistäkin selkeämmän(!) sääntökirjan. Samalla siinä saa myös uuden pelilaatikon. Tämä tavallaan aika vähäinen asia on siitä kiva lisä, että se on kahden Trickerion-pelin korkuinen ja sinne saa mahtumaan kaiken sisään mitä peliin on koskaan tehty. Lisäksi se tuo mukanaan muoviset kehikot, johon kaikki pelin kortit saa säilöön — myös kumeissa.

Manit Bois

Kannattaa myös huomioida, että keräilybokseissa tulee vain yksi setti metallisia kolikoita. Tekijät ovat sanoneet, että yhdelläkin pärjännee, mutta lisärin kanssa on mielekkäämpää pelata käyttäen kahta kolikkosettiä (eli kannattaa suosilla ottaa +$15 arvoinen lisäsetti pledgen päälle). Ovat vieläpä huomattavan edullisia verrattuna verkkokaupasta ostettuihin. Pelin mukana tulee pahviset kolikot.

Itse olen käyttänyt Scythen metallirahoja, sillä ne jakaantuvat mukavasti eri arvoisiin rahasummiin. Mutta nyt haluan lempparipeliini sen omat.

 

Trickerion – Dahlgaard's Academy

 

Postitus ja postikulut Suomeen

Kickstarter-sivun alalaidasta löytyy osio, jossa arvioidaan EU-alueelle noin $12-20 dollarin postikuluja, riippuen kuinka ison paketin rahoitat. Korkeimmat kulut luonnollisesti suurimmalle Collector’s Editionille joka sisältää kaiken. Halpaa se siltikin on. Toki nämä voivat hieman muuttua sen mukaan kun lisäävät uutta roinaa laatikkoon, mutta tuskin paljoa.

Veroista ja tullimaksuista ei tarvitse välittää tämänkään projektin kohdalla, sillä kaikki rahdataan (luultavasti Saksan) satamaan ja pelitalo hoitaa kulut. Sitä kutsutaan ”EU Friendlyksi” toiminnaksi.

Tekijät ovat ilmoittaneet, että pelit toimitetaan rahoittajille arviolta maaliskuussa 2019. Ovat tosin itse sanoneet, että on todennäköistä että saamme pelit kotiovelle jo aiemmin.

Mikä homma? Onko joukkorahoitus turvallista?

Joukkorahoituksessa on paljon punaisia hälytysvaloja joihin tulee aina kiinnittää huomiota projekteja tutkiessa. Kiinnostavia projekteja kannattaa myös seurailla kampanjan ajan ja katsoa, nouseeko esiin jotakin, mikä vaan tuntuu jostain syystä ”oudolta”. Riskit kannattaa huomioida, mutta niitä ei pidä pelätä liiaksi. Ja, kuten kasinolla, muista että sijoitat vain sen verran kun on varaa menettää. Sillä aina ei voita, vaikka pelattaisiin rehdisti.

Mitä Mindclash Games -pelitaloon tulee, omat kokemukseni ovat pelkästään erittäin positiivisia. Jopa poikkeuksellisen positiivisia. He toimittavat. Kaikki on tullut aina jopa etuajassa. Pelien taso ja fyysinen laatu kautta linjan on pelihyllyni ehdotonta eliittiä.

Vuoden ainoa rahoitus

Tämä projekti onkin toistaiseksi ainoa KS-projekti tänä vuonna mitä en ole tietoisesti ohittanut tai peruuttanut kesken kampanjan, syystä tai toisesta. Eli kyllä, nyt luotto on kova. Olisipa Dahlgaard’s Academy jo täällä!

You’re backer 31.
— Kickstarter

 

 

Bäkkereille jaetaan tiedonjyviä joista pitää sitten koittaa keksiä jotain. Jos yhteisö yhteistuumin keksii mitä, seuraa palkinto. Hetki sitten julkaisiin ensimmäinen lisäys Akatemiaan. Jee.

Bäkkereille jaetaan tiedonjyviä joista pitää sitten koittaa keksiä jotain. Jos yhteisö yhteistuumin keksii mitä, seuraa palkinto. Hetki sitten julkaisiin ensimmäinen lisäys Akatemiaan. Jee.

EDIT (tuntia myöhemmin): Juuri saamamme tiedon mukaan pelin sisältö laajenee mysteerisesti

Pitihän se arvata. Trickerionin tekijät ovat erivekkuleita tyyppejä, pelin henkeen sopien. Ei riitä, että tehdään tasokas KS-kampis, vaan kehitellään sinne vielä vähän ohjelmaakin heikkomielisimpiä viihdyttämään. Vissiin tämä mysteerihomma jotenkin liittyy myös tuohon Dahlgaardin akatemiaan, ainakin yksinpelin puolella.

Itse olen sen verran kova luu, etten moiseen näpertelyyn lähde, mutta nautin kyllä muiden avustamista eduista senkin edestä. Joten lähtekäähän ipanat availemaan niitä mysteereitä jotta setä saa lisää namia pussiinsa!


EDIT 01/2023: Collector’s Upgrade Pack saapui aikanaan kuten luvattiin, ja olihan se hieno! Kaikkea mukavaa ekstraakin oli ympätty kampanjan aikana mukaan. Vain pari kertaa päässyt kokeilemaan, sekä monin- että yksinpelin, mutta jospa niistä vielä joskus saisi ihan arvostelunkin aikaan. Saa nähdä.

 

Mikäli peli kiinnostaa, lue myös: Trickerion: Legends of Illusion — Katsotko tarkasti?

5 1 tykkää
Artikkelin tasokkuus
Tilaa ilmoitukset
Ilmoita minulle
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit